Lad os bygge smukt igen

København er nomineret til afstemningen om årets dårligste kommune til bybevaring.

Begrundelse:

Efter 100 års ansvarlig praksis med begrænsning på byggehøjden, bygges der nu højhuse overalt (undtagen i den indre by). Byens enestående skyline med de mange tårne bliver ødelagt, og byen mister sit særkende. Højhusbyggeriet fortsætter, og mange nye huse er planlagt. Højhuse passer dårligt til vores breddegrader, hvor solen står lavt på himlen. Husene kaster lange skygger og skaber vind. Men det bekymrer åbenbart ikke kommunen.

Bohrs Tårn i Carlsbergbyen.              Njals Tårn på Islands Brygge.                         Mærsktårnet på Blegdamsvej.                Grønlunds Tårn, Carlsbergbyen

 

 

Endvidere bygges der hensynsløse og  utilpassede infill-huse på trods af, at kommunens arkitekturpolitik siger, at nybyggeri skal tage afsæt i byens egenart. Det synes, som om forvaltningen ikke har forstået politikernes hensigt (som nu er bekræftet med kravet om bevarende lokalplaner for Indre By og Christianshavn).  De nye huse ødelægger sammenhængen og harmonien i gaderne.

Kommunen er selv bygherre af dette utilpassede hus i Nansensgade 57:

 

Den har også planlagt at bygge dette ligeså stedfremmede hus i Thomas Laubs Gade 15:

 

 

Andre nyere byggerier peger i samme retning. Toldbodgade 13 ligger i en af byens ældste karréer (hvori også Nyhavn indgår):

 

Også huset i Stokhusgade 4B savner sammenhæng med omgivelserne.

 

Carlsbergbyen blev ikke, hvad man havde håbet. Der er alt for mange trivielle huse som Fristrup Hus:

 

 

Endelig er det planlagte byggeri i Fiskerihavnen endnu et eksempel på, at København ikke bør kalde sig selv en by med ’kant’.

2 Kommentarer

  1. Liv

    Bohrs tårn i Carlsberg byen rager hæsligt op og kan ses over alt på det ellers smukke Vesterbro 😨

  2. Kirsten Kristensen

    Det bør være et krav til alle bygherrer og kommunale sagsbehandlere, at de har gennemgået en uddannelse i bygningshistorie og æstetik, som bygherren skal dokumentere i ansøgning om byggetilladelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© 2024 Arkitekturoprøret

Tema af Anders NorenOp ↑